• Gratis bezorging, behalve retour
  • Eenvoudig besteld
  • Achteraf betaling mogelijk
  • Voordelige prijzen

Peesontsteking informatie

U vindt hier handige informatie over peesontstekingen. Algemene informatie maar ook uitleg over een peesontsteking per lichaamsonderdeel.
De informatie later graag eens weer lezen? Dan kunt u de pagina handig opslaan bij uw favorieten / bladwijzers.

Wat is een peesontsteking?

Een pees is een bandje dat de spieren met een bot verbindt. Wanneer de band overbelast wordt, kunnen er scheurtjes ontstaan. Door deze scheurtjes ontstaat irritatie. In dit geval is er sprake van een peesontsteking (Tendinopathie).
Eigenlijk is er vaak geen sprake van een ontsteking maar alleen van irritatie.

Een peesontsteking is dus een beschadiging van de pees door overbelasting met klachten tot gevolg.

Welke klachten ontstaan bij een peesontsteking?

De voornaamste klachten van peesontstekingen zijn pijn en een zwelling. Ook kan irritatie optreden bij bepaalde bewegingen. Door een zwelling kan het rond de peesblessure, stijf aan voelen. Dit kan de bewegingsvrijheid wat beperken. Rond de zwelling kan de huid rood van kleur worden.

Bij veel blessures zal de pijn in het eerste stadium het heftigste zijn en daarna met de tijd langzaam afnemen. Bij peesontstekingen zal de pijn vaak juist toenemen. Bij het ontstaan zullen de klachten vaak alleen te voelen zijn bij grotere belasting. In de volgende periode zullen vaak ook klachten ontstaan tijdens normale werkzaamheden. In de volgende fase zullen de klachten continu gevoeld kunnen worden.

Klachten bij peesontstekingen:

  • Irritatie
  • Pijn
  • Zwelling
  • Rode plek

peesontsteking-informatie-oorzaak-symptomen-behandeling

Hoe kan ik een peesontsteking voorkomen?

De kwaliteit van de pezen zal verminderen wanneer u weinig beweegt. Ook zal de doorbloeding wat afnemen. De kans op peesblessures zal hierdoor kunnen toenemen. Maar ook naar mate u ouder wordt, zal de kwaliteit van de pezen wat afnemen. Hiermee zal ook de kans op blessures toenemen.

Een peesontsteking kan dus meer worden voorkomen door voldoende te bewegen. Maar niet alleen beweging kan peesklachten voorkomen, ook rust kan een positieve invloed hebben. Beweging en rust dienen goed te worden gecombineerd. Concreet gezien houdt dit in dat regelmatige beweging goed is. Tussen het bewegen dient rust te worden aangehouden.

Na een periode zonder beweging, opeens fanatiek gaan bewegen, dient eigenlijk ook te worden voorkomen. Acute overbelasting ligt hierbij namelijk op de loer. Bijvoorbeeld na maanden met weinig beweging, opeens een dag fanatiek gaan volleyballen bij het buurtfeest.

 

Hoe kan je een peesontsteking behandelen?

Vaak zullen peesklachten vanzelf genezen. Echter kan het herstel wel maanden tot jaren duren. Om het herstel te bevorderen, wordt in de eerste periode vooral rust in combinatie met beweging op uw niveau geadviseerd. Met beweging op uw niveau wordt bedoeld dat overbelasting dient te worden voorkomen. De mate van beweging dient weer stap voor stap te worden opgebouwd.

Dankzij de (lichte) beweging zal de doorbloeding en daarmee het herstel weer verbeteren.

Fysiotherapie
Een fysiotherapeut kan u gerichte informatie geven over de beste manier van behandeling. Ook kunnen oefeningen worden gedaan waarmee de spieren en pees iets gerekt kunnen worden. De spanning in de pees kan hiermee afnemen. Ook kan de doorbloeding wat worden verbeterd.

Ten slotte kan een fysiotherapeut u adviseren over de werkzaamheden en beweging die u graag zou willen doen.

Brace
Om de spier en pezen te ontlasten kan een brace worden gedragen. De brace kan zowel tijdens een ontstoken pees, als preventief voor eventuele peesklachten worden gedragen. Zo kan bijvoorbeeld een polsbrace worden gedragen tijdens tuinwerk of een rugbrace tijdens een verhuizing.

enkelbrace-kopen-bandage

Voorkom teveel belasting
Door te herleiden waardoor de ontstoken pees is ontstaan, kunnen nieuwe klachten meer worden voorkomen. De huidige klachten kunnen worden behandeld door teveel belasting te voorkomen. Tijdens het herstel dienen gewoonten soms te worden aangepast.

Versterken van de pezen
Na de eerste periode van herstel, kan de hoeveelheid belasting langzaam weer worden opgevoerd. Dankzij de extra belasting / beweging, kunnen de pezen worden versterkt. Dankzij sterkere pezen (en spieren) zullen nieuwe klachten meer kunnen worden voorkomen.

Pijnstillers
Om de klachten tijdelijk te verminderen, kunnen pijnstillers worden genomen. Geadviseerd wordt om eerst Paracetamol te proberen. Indien zwaardere pijnstillers nodig zijn, kan dit in overleg met uw huisarts worden besloten. Uiteraard zijn alleen pijnstillers maar een onderdeel van de behandeling.

Een peesontsteking warm of koud houden?

Voelt de ontsteking warm aan? Dan kan de ontsteking koel houden helpen om de klachten (tijdelijk) te verminderen. Ook in geval van een zwelling kan koud maken helpen. Het koelen kan met behulp van een coolpack of met bijvoorbeeld een zak diepvriesgroenten omwikkeld met een droogdoek.
Hoe lang is koelen nodig? Er wordt geadviseerd om maximaal 20 minuten te koelen. Wordt de plek te koud, dan wordt geadviseerd eerder te stoppen. Indien nodig, kan er enkele keren per dag worden gekoeld.

Hoe snel zal een peesontsteking genezen?

Een pees is een slecht doorbloed lichaamsonderdeel. Hierdoor zal het herstel van de scheurtjes in de pees, langere tijd kunnen duren. De klachten kunnen daardoor wel enkele weken tot zelfs maanden aanhouden. De hersteltijd zal mede afhankelijk zijn van de mate van de overbelasting en de behandelingen.

Blijft de pees een zwakke plek?

Indien een pees ooit ontstoken / geïrriteerd is geweest, zal de kans op nieuwe klachten groter zijn. De pees blijft dus een extra gevoelige plek. Door de pees en spieren te versterken kunnen nieuwe klachten meer worden voorkomen.
Of de pees daadwerkelijk weer klachten zal gaan opleveren, is afhankelijk van de belasting die de pees zal gaan moeten opvangen. Ook is het afhankelijk van het soort pees.

Waar komen peesontstekingen vaak voor?

Met name bij gewrichten die vaak intensief worden gebruikt, is de klachten op Tendinitis groter. Ook gewrichten die wat dichter op de huid liggen, blijken wat gevoeliger te zijn. Gewrichten waar de peesirritatie in verhouding veel ontstaat zijn: schouder, pols, hand, elleboog, duim en de knie.

Peesontsteking in de schouder

De schouder is een veelgebruikt gewricht. Hierdoor komen peesontstekingen in de schouder ook relatief veel voor. Een peesontsteking is zelfs één van de meest voorkomende schouderblessures.

Indien er sprake is van een ontstoken pees in de schouder, zullen vaak de volgende symptomen ontstaan:

  • Pijn waardoor de schouder moeilijker is te gebruiken
  • Zwelling waardoor bewegingsbeperking gevoelt kan worden
  • Rode plek rond de zwelling
  • De schouder kan warm aanvoelen
peesontsteking-schouder-behandeling

Een peesontsteking in de schouder kan optreden doordat de schouder te weinig beweging krijgt. De pezen worden hierdoor minder sterk en ook de doorbloeding zal afnemen. Overbelasting zal hierdoor sneller optreden.
Maar ook overbelasting door teveel beweging kan een oorzaak zijn. Bijvoorbeeld wanneer u onverwachts veel werkt met de schouder zonder goede training.
Ten slotte kunnen bepaalde medicijnen en een ongeval leiden tot een ontstoken schouderpees.

Hoe een peesontsteking in de schouder behandelen?

Indien de ontstoken schouderpees weinig klachten oplevert, is advies van een specialist niet meteen nodig. In deze fase is het belangrijk dat overbelasting wordt voorkomen. Rustige beweging is wel goed voor het herstel.

Heeft u helaas veel pijn, dan wordt vaak extra rust geadviseerd. Wanneer de klachten langzamerhand weer afnemen, kan worden begonnen met oefeningen onder begeleiding van een fysiotherapeut. Elke fase kan worden ondersteunt met pijnstillers.

Peesontsteking in de knie

Net als de schouder, is ook de knie een gewricht dat in verhouding veel belast wordt. Daarom zal de kans op een peesontsteking in de knie ook groter zijn. Bij een peesontsteking gaat het om een ontstoken pees zoals de hamstring, quadriceps en patellapees. Omdat de pezen zorgen voor de bewegingsmogelijkheden, kan een peesontsteking in de knie relatief grote (tijdelijke) gevolgen hebben.

Een peesontsteking in de knie zorgt voor klachten zoals pijn tijdens bewegen, zwelling, rode plek en een warm gevoel. Vaak worden deze klachten met name net onder de knieschijf gevoeld.

peesontsteking-knie-info

Hoe ontstaat een peesontsteking in de knie?

Een plotselinge draaibeweging van het been en de knie, is een veelvoorkomende oorzaak. De pees kan hierdoor beschadigd / ontstoken raken wat de knieklachten tot gevolg heeft. Dergelijke bewegingen kunnen ontstaan bij sporten zoals voetbal, skiën, basketbal en volleybal. Maar ook sporten op oneffen terrein kan voor een verhoogd risico zorgen.

De peesklachten kunnen worden behandeld door:

  • Rust zorgt dat nieuwe overbelasting wordt voorkomen. Blijf wel bewegen.
  • Leg de knie geregeld hoog om een zwelling tegen te gaan
  • Het koelen van de knie kan ook de zwelling doen afnemen
  • Bouw de hoeveelheid beweging en daarmee de belasting, langzaam weer op
  • Oefeningen met advies van een fysiotherapeut kunnen het herstel versnellen
  • Voorkom nieuwe klachten door meer training van de knie pezen en spieren

Peesontsteking in de voet

Bij een ontstoken pees in de voet, zal het vaak gaan om de pees die loopt van de enkel naar de middenvoet langs. De pees zorgt er voor dat de voet in de juiste houding blijft bewegen. Indien deze pees ontstoken raakt, zal er vaak een flinke pijn aan de onderzijde van de voet. Ook kan er een zwelling gaan optreden.
De klachten kunnen langzamerhand erger worden. Zeker tijdens beweging, op de tenen staan en tijdens de nacht.

peesontsteking-voet-info

De voetpees kan ontstoken raken door:

  • Onverwachts veel wandelen / hardlopen
  • Foute lichaamshouding
  • Gebruik van verkeerde schoenen
  • Wandelen op steile hellingen
  • Ongeval
  • Lopen op een oneffen ondergrond
  • Overgewicht

De ontstoken voetpees kan behandelt worden door middel van de behandelmethoden zoals bekend van de meeste peesontstekingen. Rust en de voet omhoog leggen en koelen zal in de eerste fase verstandig zijn. Eventueel aangevuld met een pijnstiller.
Zijn de eerste klachten wat verminderd, dan kan rustige beweging juist goed zijn. Eventueel ondersteunt door middel van een enkelbrace.

Peesontsteking in de heupen

Wanneer de klachten optreden in de heupen, zal het lopen vaak lastiger worden. Deze blessure in de heupen is te herkennen aan de volgende symptomen:

• pijn
• irritatie
• zwelling
• stijf gevoel
• soms is een krakend of knisperend geluid hoorbaar

Ook in de heupen kunnen de klachten ontstaan door een blessure of overmatige belasting. Bijvoorbeeld door een lagere periode een eentonige beweging. Bijvoorbeeld tijdens meerdere dagen veel wandelen. Ook onverwachts te intensief sporten kan de overbelasting veroorzaken. Maar ook langdurige factoren kunnen een rol spelen. Hierbij kunt u denken aan een beenlengte-verschil of verkeerde houding van het been.

Net als in andere gewrichten, is vooral rust een belangrijke vorm van behandelen. Ook koelen, pijnstillers en fysiotherapie (massage) kunnen de klachten behandelen.

Peesontsteking in de hand en duim

Ook in de hand kunnen pezen ontstoken raken. Mede doordat het intensieve gebruik van de hand, is dit een veelvoorkomende plek van peesontstekingen. Ook in de hand en duim is met name overbelasting de voornaamste oorzaak.

Meer informatie over Tendinitis in de duim vindt u via de volgende pagina: Quervain Tendinitis (ontsteking duim)

Of bekijk eens via de volgende twee linken verschillende: rugbraces of polsbraces.