• Gratis bezorging, behalve retour
  • Eenvoudig besteld
  • Achteraf betaling mogelijk
  • Voordelige prijzen

Wat is Quervain Tendinitis?

Quervain Tendinitis is een lastige aandoening aan het duimgewricht. Bij het ontstaan van de Quervain wordt vaak pas echt gemerkt hoeveel de duim wordt gebruikt. Om (extra) ongemak te voorkomen, vindt u op deze pagina handige informatie over Quervain. Bijvoorbeeld over de oorzaken, symptomen en behandelingen.

quarvain-wat-is-info-behandeling

Wat is Quervain en hoe ontstaat het?

De duimblessure Quervain Tendinitis is een ontsteking van de peesschede en de twee pezen die er door heen lopen. Een peesschede is een soort tunnel met glijmiddel dat in het polsgewricht ligt. Door dit tunneltje lopen twee pezen. De pezen zijn de verbindingen tussen de botjes in de duim en de strek- en spreidspier van de duim. De peesschede zorgt er voor dat de pezen zo min mogelijk wrijving ondervinden.

De irritatie / ontsteking van de pezen kan ontstaan wanneer de peesschede te smal wordt. Hierdoor kunnen de pezen minder makkelijk bewegen en zal extra wrijving ontstaan. Door de wrijving kunnen de pezen gaan irriteren of ontsteken.
Vaak wordt overbelasting gezien als de oorzaak van de vernauwing van de peesschede (tunneltje). Echter is dit niet met zekerheid te zeggen. Wel is het zo dat de klachten sneller worden gevoeld wanneer de duim extra veel wordt gebruikt.

 

Wat zijn de symptomen?

De symptomen die kunnen ontstaan bestaan voornamelijk uit pijnklachten. De mate van de klachten is afhankelijk van de fase waarin de Quervain zich bevindt. Door op tijd de symptomen te herkennen, kunnen extra klachten worden voorkomen. De voornaamste symptomen zijn:

• pijn bij het buien en strekken van de duim, met name tijdens kracht zetten
• zwelling ter hoogte van het polsgewricht
• pijn rond het polsgewricht aan de kant van de duim
• de pezen kunnen minder soepel aanvoelen. Eventueel met een knappend geluid.
• doof gevoel op de bovenzijde van de duim en wijsvinger

Wat kunnen oorzaken zijn?

Quervain ontstaat doordat de peesschede vernauwt raakt, waardoor de pezen die er door heen lopen geïrriteerd of ontstoken raken. Het nauwer worden van de peesschede kan naar verwachting veroorzaakt worden door overbelasting. Vaak ontstaat dit doordat geregeld een grote grijpkracht wordt gezet met de duim. Hierbij valt te denken aan bewegingen zoals schrijven, roeien, verven, gebruik van een toetsenbord, zwaar tillen en handwerk zoals naaien.
Maar niet alleen de soort bewegingen kunnen een oorzaak zijn. Ook het geslacht speelt een rol. Zo blijken vrouwen vaker last te hebben van deze duimblessure dan mannen. Zeker tijdens de zwangerschap of wanneer er ook sprake is van Artrose.

wat-is-quervain-behandeling-brace-symptomen

Hoe kan Quervain worden vastgesteld?

Indien u duimklachten heeft kunt u een bezoek brengen aan de huisarts of een fysiotherapeut. Vaak zal de test van Finkelstein worden uitgevoerd. Dit is een eenvoudig testje waarbij een vuist gemaakt wordt, met de duim onder de vingers. Vervolgens dient de vuist rustig naar de pinkzijde te worden bewogen. Wanneer pijn wordt ervaren aan de bovenzijde van de duim, lijkt er sprake van Quervain.

Als tweede test kan een weerstandtestje worden uitgevoerd. Hierbij zal getest worden of er klachten ontstaan wanneer er druk wordt gezet met de duim in bepaalde richtingen. Het druk zetten zal bestaan uit zowel een drukkende als een trekkende beweging van de duim. Vervolgens kan de hand van de klachten, worden ingeschat of er sprake is van een peesschede irritatie.

Bij twijfel kan er een echo worden gemaakt. Dit kan extra zekerheid geven over het type duimblessure. Een echo kan bijvoorbeeld worden gemaakt wanneer de klachten niet binnen de verwachte periode herstellen.

Hoe kan Quervain worden behandeld?

Rust is een belangrijk behandelmethode bij een peesschedeontsteking. Dankzij de rust worden de pezen en de peesschede minder belast. Hierdoor zal het herstel kunnen worden versneld. De rust kan extra goed worden bereikt dankzij een duimbrace. Een duimbrace zorgt namelijk voor een fijne steun en bescherming aan de duim. Ook zult u dankzij de duimbrace extra herinnerd worden aan het in acht nemen van de rust.

  • artrose-duimbrace-te-koop
  • duim-polsbrace-te-koop-zwart-spalk
  • polsspalk-kopen-duim
  • duimbrace-te-koop-zwart

Naast de rust, kan ook fysiotherapie bijdragen aan het herstel. Hierbij kan gekozen worden voor behandelingen zoals massage, dry-needling therapie, stretchen, fysiotape, koelen en elektrotherapie. Mochten zowel rust als fysiotherapie niet helpen, dan kan na een langere periode soms worden gekozen voor een injectie met Corticosteroïden.

Daarnaast kan eventueel worden gekozen voor een operatie. Bij dit type operatie zijn er beperkte risico’s. Het zal hierbij gaan om complicaties zoals een nabloeding, zenuwbeschadiging of een infectie. Ook kan na de operatie een doof gevoel ontstaan. Dit zal echter vaak in enkele weken herstellen.

 

Hoe lang kunnen de klachten duren?

Net als bij de meeste blessures, is het zo vroeg mogelijk starten van een behandeling van belang. De herstelperiode kan hierdoor worden verkort. Het is daarom van belang om niet te lang met klachten te blijven rond lopen.
Wanneer in een vroeg stadium de behandeling wordt gestart, kan het herstel in enkele weken zijn afgerond. Is er sprake van een meer ernstige vorm van de peesschede irritatie, dan kan wel een half jaar duren voor de klachten grotendeels verdwenen zijn.

Hoe wordt Quervain nog meer genoemd?

Voor dit type duimblessure worden meerdere benamingen genoemd. Om verwarring te voorkomen vindt u hier de meest gebruikte benamingen:

• Peesschedeontsteking
• Tenosynovitis
• Quervain Tendinose
• Quervain Tendinitis
• Quervain syndroom

 

De informatie is niet afkomstig van een medisch specialist. Zodoende kunnen er geen rechten aan worden ontleend. Voor een medisch advies wordt contact met een arts geadviseerd.