• Gratis bezorging, behalve retour
 • Eenvoudig besteld
 • Achteraf betaling mogelijk
 • Voordelige prijzen

Traplift informatie

Zoekt u een traplift maar weet u niet waar u op moet letten? Dan kunt u handige informatie vinden op deze pagina. Zo vindt u hier bijvoorbeeld uitleg over de verschillende soorten trapliften en bij welke trappen een traplift mogelijk is. Ook vindt u hier een handig overzichtje met punten waar u op kunt letten bij het kopen of huren.

traplift-kopen-werking-waar

Inhoudsopgave:

• Voordelen van trapliften

• Wat kost een traplift?

• Hoe werken trapliften?

• Blijft de trap ook gewoon te gebruiken?

• Kan een traplift op elke trap worden geplaatst?

• Hoe wordt een traplift bediend?

• Blijft een traplift werken bij stroomuitval?

• Zijn trap stoelliften wel veilig?

• Zijn er verschillende soorten trapliftstoeltjes te koop?

• Waar kan ik goede trapliften kopen?

Voordelen van trapliften

Een traplift wordt om verschillende redenen aangeschaft. Vaak is ouderdom, een ziekte of een ongeval de reden om een traplift te moeten kopen. Dankzij de traplift blijft de gebruiker langer zelfstandig en wordt het huis weer meer levensloopbestendig. Door de aanschaf van een traplift kunt u langer in uw eigen huis blijven wonen en hoeft u niet te verhuizen naar een gelijkvloerse woning.

Naast dat het u weer zelfstandiger maakt, geeft het uw omgeving ook een geruststellend gevoel. Als u moeite heeft om de trap op en af te gaan, dan weet uw omgeving hier ongetwijfeld van. Zij maken zich wellicht zorgen om uw welzijn en dat u mogelijk van de trap zult vallen. Met een traplift neemt u bij uw geliefden de zorgen weg. Door de aanschaf van een traplift geeft u niet alleen u zelf maar ook uw dierbaren een rustig gevoel.

Voordelen van trapliften:

 • de gebruiker blijft langer zelfredzaam
 • verhuizen is minder snel nodig
 • verplaatsen van de badkamer en slaapkamer naar de benedenverdieping is minder snel nodig
 • minder kans op vallen
 • minder ongerust gevoel bij naasten door minder valgevaar

Wat kost een traplift?

Wat een traplift kost is niet zo eenvoudig te zeggen. Omdat elke trap anders is, zal ook elke traplift maatwerk vereisen. Echter kunt u hier wel enkele gemiddelde prijzen kunnen vinden waar u alvast rekening mee kunt houden. De prijs is voornamelijk afhankelijk van het soort trap.

Trapliften hebben een hoge aanschafprijs. Een voordelige uitvoering bij een rechte trap begint al snel bij 3000,- euro. Zit er een bocht in de trap? Dan stijgen de kosten al snel naar 5000,- euro. Heeft de trap meerdere bochten? Dan zullen de kosten nog wat hoger liggen. Dan kunt u denken aan een prijs van circa 6500,- euro. De kosten liggen bij een wenteltrap het hoogste omdat de traplift bevestigd moet worden op de treden in plaats van aan de muur.

In verband met de hoge kosten kan soms ook worden gekozen voor huur. Bij aanschaf is er echter vaak wel een bijdrage van de ziektekostenverzekering of gemeente (WMO) mogelijk. De kosten kunnen nogal verschillen per type traplift en per situatie. De prijs is bijvoorbeeld afhankelijk van de volgende factoren:

 • vorm van de trap: is de trap recht of heeft het één of meerdere bochten?
 • verdiepingen: daarnaast heeft het aantal verdiepingen invloed op de prijs.
 • type traplift: er zijn verschillende soorten trapliften beschikbaar. Denk hierbij aan een traplift die buitenbocht op de trap moet nemen of een traplift voor een rechte trap.
 • nieuw, gebruikt of huur: deze drie situaties brengen elk een eigen prijskaartje mee.

U kunt voor elke situatie een losse prijsindicatie krijgen. U kunt er ook voor kiezen om de lift te huren of leasen. Met name wanneer de lift maar een relatief korte periode nodig is, kan dit goedkoper zijn. Of huren / leasen mogelijk is, hangt met name af van de vorm van de trap.

Hoe werken trapliften?

Bij veel moderne trapliften is het stoeltje opklapbaar. Voor gebruik kan de zitting naar beneden worden geklapt. De zitting is vaak bekleed met een zachte bekleding. Naast het zitje, is er ook een voetensteun. Deze kan vaak handmatig of elektrisch worden neergeklapt. Wanneer de gebruiker goed zit, kan deze een knop bedienen op de armleuning. Zolang de knop wordt ingehouden zal het stoeltje omhoog of naar beneden bewegen. Boven of beneden aangekomen zal het stoeltje tot voorbij de laatste trede door bewegen. Hierdoor hoeft de gebruiker niet vlak bij de eerste en laatste trede uit te stappen.

Het stoeltje zal rustig en soepel bewegen zodat er geen ongerust gevoel ontstaat bij de gebruiker. De eerste paar keren kan voor de gebruiker echter even wennen zijn. Het kan fijn zijn wanneer er dan even iemand mee loopt op de trap.

Voor extra veiligheid kan er een anti-val beugel voor het stoeltje worden geplaatst. Dit verkleint de kans op vallen. Bijvoorbeeld voor mensen die in de war zijn en kunnen gaan staan.

Blijft de trap ook gewoon te gebruiken?

Wanneer een traplift wordt geïnstalleerd zal er aan de muurzijde een rail worden geplaatst. Deze slechts boven een klein gedeelte van de treden hangen. Zodoende blijft de rest van de treden gewoon te gebruiken om over heen te lopen. Het stoeltje is tegenwoordig vaak inklapbaar waardoor het weinig ruimte in neemt.
Er zijn vaak geen tot weinig bouwkundige aanpassingen nodig. Het is wel van belang dat de muur langs de trap voldoende sterk is. Het aanvragen van een bouwvergunning is niet nodig. Uiteraard dient u wel toestemming te hebben wanneer u in een huurwoning woont.

traplift-kopen-informatie

Kan een traplift op elke trap worden geplaatst?

Het zal u waarschijnlijk verbazen hoeveel trappen uiteindelijk geschikt blijken voor een traplift. De liften van tegenwoordig maken het mogelijk dat zelfs bij lastige trappen de plaatsing geen probleem is. De eerste typen trapliften werden aan de muur bevestigd. Tegenwoordig is het echter ook mogelijk om de lift aan de trap te bevestigen. Hierdoor zijn de mogelijkheden flink toegenomen. Zo kunt u tegenwoordig dus zelfs bij een wenteltrap gebruik maken van een traplift. Of dit ook in uw situatie mogelijk is, hangt bijvoorbeeld af van de sterkte van de trap. In de meeste gevallen zal een traplift zeker wel mogelijk zijn.

Maar ook bij steile trappen, smalle trappen en trappen met meerdere bochten kan een traplift gemonteerd worden. Bij smalle trappen zal een parkeerbocht worden gebruikt. Hierbij zal het stoeltje na de onderste trede, nog een bocht opzij maken. Hierdoor wordt de smalle trap na gebruik van de lift, weer vrij voor mensen die de trap lopend gebruiken. Bij smalle trappen zal er vaak wel gekozen moeten worden voor een wat kleiner type stoeltje.

Heeft u een grote trap met halverwege een horizontaal tussenstuk? Ook dat is geen probleem. Het trapliftstoeltje kan ook horizontaal bewegen.

Hoe wordt een traplift bediend?

Bij het ontwerp van de liften is rekening gehouden met gebruikers die een eenvoudige bediening nodig hebben. De lift kan in gebruik worden gesteld met een sleutel. Dit zorgt voor extra veiligheid doordat ongewenst gebruik of onveilig gebruik door kinderen of dementerenden wordt voorkomen. Echter kunt u de lift ook actief laten door de sleutel in het mechanisme te laten zitten.

De gebruiker kan vanuit het stoeltje, de lift in beweging zetten. Ook kunt u kiezen voor een uitvoering waarbij een afstandsbediening kan worden gebruikt. Wanneer het stoeltje boven of beneden is aangekomen, zal het zelf stoppen. Halverwege de trap stoppen is echter ook mogelijk.

Tegenwoordig bevatten trapliften verschillende veiligheden. Zo is er vaak een klembeveiliging aanwezig. Dankzij deze veiligheidsvoorziening zal de traplift stoppen wanneer er een object op het railsysteem of de trap ligt.

Blijft een trap stoellift werken bij stroomuitval?

Veel uitvoeringen zijn tegenwoordig voorzien van een accu. Mocht er tijdens gebruik een stroomstoring ontstaan, dan zal de accu de aandrijving overnemen. Het stoeltje zal hierdoor nog naar boven of beneden kunnen. Veelvuldig gebruik is echter niet meer mogelijk. De accu zal automatisch opgeladen blijven waardoor u hier niet aan hoeft te denken.

Een traplift als boodschappenhulpje

Een traplift kan door iemand die zelf de trap kan oplopen gebruikt worden als tilhulp. Heeft u bijvoorbeeld een zware tas boodschappen of zware wasmand? Dan kunt u deze door de traplift laten vervoeren. Dit kan de kans op vallen verkleinen. Zo kunnen ook andere mensen dan de vaste gebruiker, profiteren van de lift.

traplift-aanschaffen-prijs-offerte-informatie

Zijn trapliften wel veilig?

Dankzij verschillende veiligheidsvoorzieningen kan er veilig gebruik gemaakt worden van de liften. Zo zorgen onder andere de volgende voorzieningen voor extra veiligheid:

• heupgordel
• klembeveiliging (het stoeltje zal stoppen als er een object op de trap ligt)
• back-up accu ter aandrijving tijdens een stroomstoring
• automatische stop wanneer de gebruiker opstaat
• overbelastingdetectie

 

Zijn er verschillende soorten trapliftstoeltjes te koop?

Tegenwoordig heeft u de keuze uit verschillende soorten stoeltjes. Zo zijn er verschillen in comfort, afmetingen en bediening. Ook zijn er verschillende aanpassingen mogelijk wanneer een medische situatie daar om vraagt. Trapliftstoelen op het gebied van onder andere de volgende eigenschappen:

• automatisch of handmatig opklapbare voetenplank
• wel of geen draaifunctie bovenaan de trap
• met of zonder gordel
• harde of zachte zitting
• wel of geen verstelbare armleuningen
• wel of geen opklapbare armleuningen
• afmetingen van het zitje

waar-traplift-kopen-informatie

Waar kan ik goede trapliften kopen?

Het is van belang dat u zich goed laat informeren voor dat u een traplift koopt. Welke type voor u geschikt is, zal namelijk geheel afhangen van uw situatie. Elke trap en gebruiker heeft namelijk eigen vereisten. Een tweedehands traplift dat niet van een specialistisch bedrijf afkomstig is, kan zodoende achteraf niet geschikt blijken.

Voor de aanschaf zal er eerst, geheel vrijblijvend, iemand naar uw trap komen kijken. Dan kan namelijk pas goed bepaald worden welk type lift voor u geschikt is. Een voorbeeld van een gerenommeerd bedrijf is Handicare. Dit bedrijf levert al vele jaren wereldwijd goede trapliften. Via Handicare.com zou u eens contact kunnen opnemen en horen wat de mogelijkheden zijn.

 

Tot u gebruik kunt maken van een traplift, kunt u ter overbrugging gebruik maken van een ander loophulpmiddel. Een wandelstok of een loopkruk kan uitkomst bieden. In huis of onderweg kan een rollator een fijne ondersteuning bieden.

 

 

De informatie is niet afkomstig van een medisch specialist. Zodoende kunnen er geen rechten aan worden ontleend. Voor een medisch advies wordt contact met een arts geadviseerd.