• Gratis bezorging, behalve retour
  • Eenvoudig besteld
  • Achteraf betaling mogelijk
  • Voordelige prijzen

Tips om vallen te voorkomen

Ruim 3000 mensen zijn vorig jaar indirect overleden door een val. Dit blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau van de Statistiek. Gemiddeld valt er in Nederland maar liefst elke vijf minuten een 55-plusser. Om ongemak door vallen te voorkomen, vindt u hier handige valpreventie tips.

Verminder de risico’s

Met name in en rond het huis en in het verkeer komen in verhouding veel mensen ten val. In het verkeer zijn stoepjes, trappen en oneffen stoepen vaak de oorzaak. Ook tijdens het fietsen komt een val relatief vaak voor. Met name de voeten goed optillen kan tijdens lopen de kans op vallen al flink verlagen. Veel ouderen beginnen door krachtverlies te sloffen waardoor de voeten eerder een opstaand randje raken. Een val is hierdoor gauw gemaakt.

Het risico kan ook worden verkleint door drempels te laten verwijderen. In het verkeer is dit uiteraard niet mogelijk maar in en rondom het huis wel. Na het weg halen kan een afdekstrip worden geplaatst, een zogenaamde drempelvervanger. Kan een drempel niet worden weg gehaald? Dan kunt u kiezen voor een drempelhulp. Dit is een schuine oploop waardoor valgevaar van een drempel afneemt. Ook wordt een drempel een stuk minder ongemakkelijk met bijvoorbeeld een rollator, scootmobiel, rolstoel of fiets.

Verder is het verstandig om objecten op de vloer zoals matjes en snoeren te verwijderen. Zorg verder voor houvast tijdens het lopen. Bijvoorbeeld door middel van de trapleuning of een binnenrollator.

 

Lichamelijke conditie

Om de kans op vallen te verkleinen, is blijven zorgen voor lichaamsbeweging van groot belang. Door regelmatig te bewegen, blijven uw spieren en gewrichten in een betere conditie. Hierdoor zult u minder beginnen te sloffen en zodoende minder snel een opstaand object op de vloer raken.

Ook zal dankzij een betere conditie van de benen, de botkwaliteit en hoeveelheid spieren minder snel in kwaliteit achteruit gaan.

Bij bewegen hoeft het niet altijd om fanatiek sporten te gaan. U vindt hier enkele praktische activiteiten:

• fietsen of wandelen in plaats van auto rijden
• tillen van boodschappen
• het nemen van een trap in plaats van een lift
• betere afwisseling tussen zitten en bewegen
• zwemmen, tuinieren en schoonmaak werkzaamheden

Zorghulpmiddelen tegen vallen

Ook aanpassingen in uw huis kan de kans op vallen verkleinen. Bijvoorbeeld door risico’s weg te nemen. Hierbij kunt u denken aan drempels, opstapjes in de badkamer en losse snoeren. Daarnaast kunt u in het toilet en de badkamer zorgen voor extra houvast in de vorm van een toiletbeugel of douchestoel.

vallen-voorkomen-info

Bent u onzeker tijdens het lopen, dan kan een rollator of een binnenrollator u extra zekerheid geven. Dankzij de steun van de rollator, wordt vallen meer voorkomen. Ook is het vervoeren van spullen makkelijker dankzij de rollators. Een drempelhulp kan uw huis extra geschikt maken voor rollators. Handige zorghulpmiddelen kunnen zijn:

binnenrollator of rollator
• toiletverhoger
• wandbeugel in de douche en toiletbeugels
• drempelhulp

Ten slotte is de manier van lopen van belang. Met name door de voeten goed op te tillen, kan vallen worden voorkomen. Het zogenaamde “sloffen” is namelijk één van de voornaamste oorzaken van vallen. Door te zorgen voor een goede lichaamsbeweging, blijven de spieren zo lang mogelijk in staat om sloffen te voorkomen.

Vallen voorkomen tijdens het opstaan

Niet alleen tijdens het lopen, ook tijdens het opstaan en gaan zitten bestaat de kans op vallen. Vaak wordt dit veroorzaakt doordat bij het opstaan zoveel kracht is gebruikt, dat men bij het gaan staan minder stevig meer staat. Zeker bij de eerste stappen. Sta op hulpmiddelen kunnen zorgen voor een goede valpreventie. Een dergelijk hulpmiddel zorgt dat het opstaan makkelijker wordt en de kans op vallen hierdoor verkleint. Zo kan bijvoorbeeld worden gebruik gemaakt van een pakpaal, toiletbeugels, douchestoelen en douchebeugels.

Ook een gladde vloer kan de oorzaak zijn. Met name in de douche komt zodoende een val vaak voor. Een gladde vloer en badkamermatjes verhoogt de kans op vallen in badkamers.

 

Heeft u een tip of vraag? Plaats het gerust hier onder. De informatie is niet afkomstig van een medisch specialist. Zodoende kunnen er geen rechten aan worden ontleend. Voor een medisch advies wordt contact met een arts geadviseerd.