• Gratis bezorging, behalve retour
 • Eenvoudig besteld
 • Achteraf betaling mogelijk
 • Voordelige prijzen

Slijmbeursontsteking, wat is dat eigenlijk?

Een slijmbeursontsteking is zoals de naam als zegt; een ontsteking in de slijmbeurzen. In de gewrichten in het lichaam zorgen slijmbeurs dat er geen wrijving ontstaat en krachten worden opgevangen. Een slijmbeurs is een soort kussentje met vocht dat functioneert als schokdemper. Wanneer dit kussentje ontstoken is, wordt gesproken over een slijmbeursontsteking (Bursitis).

Met name in de schouder, heup, elleboog, knie, pols en enkel komen slijmbeursontstekingen voor. Echter zitten slijmbeurzen ook in andere gewrichten en kunnen klachten dus ook elders ontstaan.

slijmbeursontsteking-informatie-brace

Wat zijn de symptomen van een slijmbeursontsteking?

De slijmbeurzen bevinden zich naast de pezen. Beide onderdelen kunnen gaan ontsteken waardoor het vaak lastig te bepalen wat er ontstoken is. Mede omdat beide typen ontstekingen, dezelfde klachten veroorzaken.

Na overleg met een arts kan een echo worden gemaakt. Hierop is te zien op er sprake is van een ontsteking en waar deze zich bevindt. Ook kan er bloedonderzoek worden uitgevoerd om ziektes als Reuma te kunnen uitsluiten. Daarnaast kan er een röntgenfoto worden gemaakt voor extra informatie. Uiteindelijk kan na dergelijke onderzoeken worden vastgesteld of er sprake is van een ontsteking in de slijmbeurzen.

De symptomen van een slijmbeursontsteking zijn:

 • Pijnklachten
 • Zwelling
 • Warm gevoel
 • Beweging wordt moeilijker

Hoe lang duurt een slijmbeursontsteking?

Dit type blessure is meestal niet ernstig maar wel langdurig. De klachten kunnen vaak wel enkele maanden aan blijven houden. Het is belangrijk om meteen na de diagnose, voldoende rust te nemen. Wordt het gewricht teveel belast, dan kan de herstelperiode namelijk wel een jaar in beslag nemen.

Probeer druk op de getroffen slijmbeurs te voorkomen. Ga bijvoorbeeld niet knielen, leunen op de elleboog of zijwaarts heffen met de schouder.
Is de slijmbeurs twee keer ontstoken geweest? Dan zal dit vaak een zwakke plek blijven. Houdt hiermee rekening mee met betrekking tot de belasting. De kans op herhaling is namelijk aanwezig.

slijmbeursontsteking-oorzaak-behandelen-symptomen

Hoe een slijmbeursontsteking behandelen?

Met name rust is belangrijk ter behandeling van de ontsteking. Daarbij kunnen pijnstillers helpen om de klachten te verminderen en beweging beter mogelijk te maken. Een brace kan helpen om te zorgen voor een goede rust van het gewricht. Dankzij een brace zal het gewricht namelijk wat worden ontlast. Ook zal de gebruiker beter herinnerd worden aan het in acht nemen van rust dankzij de brace.
Daarnaast kan ook fysiotherapie helpen om de klachten te verminderen. Bijvoorbeeld door het sterker maken van de omliggende spieren voor een verminderde belasting.

Behandelingen van een slijmbeursontsteking:

 • Rust
 • Pijnstillers
 • Injectie met pijnstilling
 • Fysiotherapie
 • Braces voor hulp bij rust
 • brace-voor-de-knie
 • elleboogbandage-kopen

Wat zijn de oorzaken van een slijmbeursontsteking?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor een slijmbeursontsteking. De voornaamste oorzaken zijn:

 • Wanneer een gewricht ontstoken is, kan ook een slijmbeurs ontstoken raken. Dit gebeurd bijvoorbeeld bij Jicht.
 • Door een ongeval kan een slijmbeurs geïrriteerd en ontstoken raken.
 • Overbelasting is door werkzaamheden is ook een veel voorkomende oorzaak. Dergelijke overbelasting ontstaat met name door te veel repeterende bewegingen. Bijvoorbeeld in de elleboog bij metselaars of door teveel computerwerk.
 • Overbelasting door sport kan ook zorgen voor irritatie en uiteindelijk een ontsteking. Bijvoorbeeld bij veelvuldig hardlopen of tennissen.

Er kan sprake zijn van een acute of chronische slijmbeursontsteking. De acute variant wordt veroorzaakt door een val of flinke overbelasting. De chronische variant door langdurige lichte overbelasting. Bijvoorbeeld door repeterende bewegingen tijdens werkzaamheden. Ook kan een verkeerde lichaamshouding de oorzaak zijn van de chronische variant.

 

Ontstoken slijmbeurs in de schouder

Het schoudergewricht krijgt in verhouding vrij veel belasting te verduren. Daarom is de kans op een slijmbeursontsteking in de schouder in verhouding groter dan in andere gewrichten. Met name pijn zal een symptoom zijn. Het gaat hierbij vaak om een drukkende pijn, veroorzaakt door de zwelling in de schouder.
Ook kan de bewegingsvrijheid beperkt worden door de zwelling. Ten slotte kan de schouder warm aanvoelen door de ontsteking.

Ook in de schouder is overbelasting de voornaamste oorzaak. Met name door veel herhalende bewegingen. Of door veel werken boven het hoofd. Ook kan leeftijd een oorzaak zijn. Door slijtage kunnen slijmbeurzen in de schouder onverwachts ontstoken raken.

In de onderstaande afbeelding zijn de slijmbeurzen zichtbaar als de blauwe vlakken.

slijmbeursontsteking-schouder-informatie

De schouderklachten bestaan vaak uit pijn bij draaien en heffen, uitstralende pijn naar de elleboog en nek en pijn bij liggen op de schouder.

Net als bij de andere gewrichten, is rust de beste behandeling. Eventueel aangevuld met een schouderbrace, pijnstilling en fysiotherapie. Een schouderbrace zorgt dat de schouder minder wordt belast en er een betere doorbloeding ontstaat.

Ontstoken slijmbeurs in de heup

Een slijmbeursontsteking in de heup is één van de meest voorkomende vormen. Ook hier is overbelasting van het heupgewricht vaak de voornaamste oorzaak. Vaak veroorzaakt door herhalende bewegingen als hardlopen, skiën en paard rijden. Maar ook een verkeerde houding door bijvoorbeeld twee ongelijk lange benen kan een oorzaak zijn. Daarnaast kan een verkeerd matras of harde stoel de ontsteking veroorzaken. Soms kan een medisch kussen zorgen dat de klachten niet ontstaan of verergeren.

slijmbeursontsteking-heup-informatie

De symptomen van een slijmbeursontsteking in de heup bestaat voornamelijk uit pijnklachten. De pijn in het heupgewricht kan uitstralen in het bovenbeen via de spieren. De pijn is vaak continu aanwezig en verergerd wanneer er kracht wordt gezet met het been. Bijvoorbeeld tijdens traplopen, rennen, wandelen en liggen. Door de pijn en zwelling kan de bewegingsvrijheid worden beperkt.

Een ontsteking kan te herkennen zijn via de symptomen, een echo of een MRI-scan.

Ontstoken slijmbeurs in de knie

De slijmbeurzen in de knie zitten aan de voorzijde bij de knieschijf. Bij een ontsteking ontstaat een zwelling op de voorzijde van de knie. Ook kan de knie warm en rood worden. Het kan gebeuren dat u koorts krijgt. Dan kunnen bacteriën de ontsteking hebben verergerd.

Een slijmbeursontsteking in de knie kan worden veroorzaakt doordat er veel op de knieën wordt gezeten. Dit komt doordat de slijmbeurzen aan de voorzijde van de knie zitten. Daarom hebben bijvoorbeeld stratenmakers gemiddeld vaker last van een ontsteking in de knie.

Ook kan een val of klap op de knie een oorzaak zijn van een (acute) slijmbeursontsteking in de knie.

Ook bij deze variant is rust de voornaamste behandelmethode. Vaak gecombineerd met een kniebrace om de rust beter mogelijk te maken. Verder kunnen pijnstillers uitkomst bieden.

 

Ontstoken slijmbeurs in de elleboog

Een slijmbeursontsteking in de elleboog ontstaat ook vaak door overbelasting. Bijvoorbeeld door langdurig en veelvuldig leunen op de elleboog. Bijvoorbeeld tijdens computer-werk of lezen. Daarom wordt de ontsteking in de elleboog ook wel een “studentenelleboog” genoemd.
Tijdens de ontsteking zullen klachten ontstaan zoals;

 • Pijn
 • Zwelling op de punt van de elleboog
 • Warmte
 • Bewegingsbeperking

Rust kan grotendeels zorgen voor herstel. Een elleboogbrace kan daarbij helpen om te zorgen voor minder belasting en dus meer rust. Ook kan een elleboogbrace zorgen dat de pijnklachten afnemen en het herstel versnelt dankzij een verbeterde doorbloeding. Een geschikte brace voor meer informatie vindt u via de volgende link: elleboogbrace.

 

Ontstoken slijmbeurs in de hiel / enkel

Ook in de hiel cq. Enkel bevinden zich slijmbeurzen. De slijmbeurzen kunnen gelijktijdig of per stuk ontstoken raken. Er wordt dan gesproken over Bursitis. “Itis” duidt op een ontsteking en “Bursa” staat voor de slijmbeurs.
In de hiel bevinden zicht twee slijmbeurzen. Een dieper liggend type; tussen het hielbeen en de achillespees en een meer oppervlakkig type tussen de huid en de achillespees.

Een diepere slijmbeursontsteking in de hiel kan ontstaan door beknelling van de slijmbeurs tussen het hielbeen en de achillespees. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door teveel rennen en springen op wat latere leeftijd.
Dit type ontsteking zorgt voor pijn, met name links en rechts van de achillespees. De pijn zal vooral merkbaar zijn tijdens actieve beweging of bij beweging na een tijdje van rust.

De meer oppervlakkigere slijmbeurs zit vlak onder de huid en kan hierdoor al ontstoken raken door overmatige wrijving met een schoen. Bij dit type ontsteking ontstaat een zachte bult op de hiel. De bult veroorzaakt vaak pijn

 

Wat te doen tegen een slijmbeursontsteking in de hiel / enkel?

Vaak is een fysiotherapie raad plegen verstandig te doen. Er kan u worden geadviseerd de pezen langzaam wat op te rekken. Hierdoor krijgt de slijmbeurs namelijk weer wat meer ruimte. Ook kan de fysiotherapeut u adviseren over pijnstillers en de soort schoenen die u zou moeten dragen. Een schoen kan namelijk van grote invloed zijn op het ontstaan en behandelen van de hiel-ontsteking.

Ten slotte kan koeling via ijs en rust een goede behandeling zijn. De rust kan eventueel bereikt worden door middel van een achillespeesbrace. Een dergelijke enkelbrace beschermt de hiel en verbeterd de doorbloeding.

Ontstoken slijmbeurs in de pols

Net als in de andere gewrichten kan er wrijving ontstaan in het polsgewricht. En dus zitten er in de pols meerdere slijmbeurzen om wrijving te voorkomen. Door overbelasting en repeterende bewegingen kan er een ontsteking ontstaan. Hierbij ontstaat vaak pijn en daarnaast is soms een zwelling zichtbaar rond de pols.

Wat te doen tegen een slijmbeursontsteking in de pols?

Een fysiotherapeut kan helpen te bepalen of u te maken heeft met een ontsteking van de slijmbeurzen of dat het gaat om een andere type polsklacht. Dit is namelijk van belang voor het type behandeling.

Naast fysiotherapie is ook rust van belang. Dit kan makkelijker worden door het dragen van een polsbrace. Dankzij een polsbrace wordt u er namelijk aan herinnerd, belasting op de pols zoveel mogelijk te voorkomen. Daarnaast zorgt een polsbrace voor bescherming en ontlasting van het polsgewricht. Ten slotte kan een polsbrace de doorbloeding verbeteren waardoor afvalstoffen sneller worden afgevoerd.

Als aanvulling kan een pijnstiller zoals Paracetamol helpen om bezigheden ondanks de pijn makkelijker te maken.

 

Blijft de slijmbeurs een zwakke plek?

Indien u een ontsteking heeft gehad, zal deze plek extra vatbaar zijn voor een nieuwe ontsteking. Daarom zijn preventieve maatregelen na de ontsteking van belang. Het type maatregelen is afhankelijk van de plek van de ontsteking. Echter dient in ieder geval overbelasting en wrijving te worden voorkomen.

Daarnaast kan sporten / beweging zorgen dat de omliggende spieren sterker zijn, waardoor belasting beter is op te vangen door het lichaam.

 

Warmte of koelen bij een slijmbeursontsteking?

Bij ontstekingen, jeuk, kneuzingen, verrekkingen en zwellingen wordt koelen geadviseerd. Door de koude worden de pijnklachten van de ontsteking verminderd. Ook kan de kou zorgen dat de ontsteking niet verergerd. Voor het koelen kan een coolpack of ijs worden gebruikt. Zorgen wel voor een dunne tussenlaag tussen het ijs en de huid.
Warmte kan worden gebruikt bij pijnlijke en stijve gewrichten, rugklachten, menstruatiepijn en spierpijn.

Verder kunnen rust, pijnstillers, fysiotherapie en een brace u helpen bij de behandeling. Via het hoofdmenu vindt u allerlei braces. We hopen dat uw slijmbeursontsteking snel is genezen.