• Gratis bezorging *
 • Eenvoudig besteld
 • Achteraf betaling mogelijk
 • Voordelige prijzen

AED informatie

Op deze pagina vindt u handige informatie over AED’s. Bijvoorbeeld hoe ze werken, waar defibrillatoren te koop zijn en waar u op kunt letten bij het kopen. Maar ook praktische uitleg over reanimeren en alles wat er bij komt kijken. Voorbeelden vindt u via: AED’s te koop.

Hoe werken AED’s?

Een AED is een vrij recent ontwikkeld draagbaar apparaat dat dagelijks levens red. AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. Het apparaat is ontwikkeld om patiënten met een hartstilstand te redden. Staat het hart geheel stil, dan kan ook de AED niets doen. Vaak maakt het hart bij een hartstilstand nog wel spiertrekkingen. Echter gebeurd het vaak onregelmatig waardoor het hart geen goede pompfunctie meer heeft. Dit onregelmatig samentrekken van de hartspieren wordt boezemfibrilleren genoemd.

Een AED geeft een stroomstoot door de hartspieren. Hierdoor staan deze even stil om vervolgens relatief vaak weer in het normale ritme te beginnen met aanspannen en ontspannen. Dankzij de stroomstoot zal het hart dus weer normaal gaan werken.

aed-informatie-waar-kopen

Reanimeren is een manier om de pompfunctie van het hart over te nemen. Dankzij de drukkende bewegingen zal het bloed weer wat rond gedrukt worden door het lichaam. Reanimeren bevat hartmassage en beademen. Een AED wordt ook wel een defibrillator genoemd. Het kopen van AED’s kan bijvoorbeeld via de volgende link: AED’s te koop.

Hoe kan ik werken met een AED?

Een defibrillator ofwel AED is ontwikkeld voor zowel professionals als mensen zonder medische ervaring. Wanneer is vast gesteld dat het slachtoffer een hartstilstand heeft, dient u de volgende stappen te doorlopen:

 1. Start reanimatie
 2. Laat iemand anders 112 bellen en bij u blijven
 3. Laat ondertussen iemand de bovenkleding verwijderen
 4. Droog het bovenlichaam indien het nat is
 5. Plaats de twee connectoren (stickers)
 6. Druk op de grote knop op de AED om het te starten
 7. De AED voert een meting uit en geeft sprekend aan of een schok wel of niet nodig is
 8. De AED geeft automatisch een schok of u dient eerst weer op de grote knop te drukken
 9. Start na de schok weer de reanimatie tot de ambulance ter plaatse is

Het plaatsen van de stickers kan gebeuren wanneer de andere hulpverlener het slachtoffer beademt. Op dat moment is er even ruimte rond het bovenlichaam. Op elke sticker staat met behulp van een plaatje, op welke plek het geplakt dient te worden. Dat is net onder de rechter oksel en op de linker zij.

Het bedienen van een AED is zo eenvoudig mogelijk gehouden zodat bijna iedereen er mee kan werken. De stappen die u moet uitvoeren, worden duidelijk door het apparaat uitgesproken. Het is handig als er meerdere hulpverleners zijn. Zo kan namelijk één persoon reanimeren, terwijl een tweede persoon de defibrillator kan aansluiten.

Het reanimeren dient eigenlijk om de twee minuten te worden afgewisseld met een andere persoon. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de hartmassage minder effectief wordt na circa twee minuten.

 

Hoe werkt het hart eigenlijk?

Het hart bestaat uit twee helften ofwel kamers. Elke helft bestaat weer uit een boezem en een kamer. De boezem en hartkamer worden gescheiden door een hartklep. Deze werkt als een terugslagklep en laat het bloed er dus maar in één richting door.

werking-hart-aed-info-kopen

In de eerste boezem stroomt via twee grote aderen bloed uit het lichaam. Dit is zuurstofarm doordat dit door het lichaam is gebruikt. Vanuit de eerste boezem stroomt het bloed naar de eerste kamer. Van hier uit wordt het zuurstof arme bloed naar de longen gepompt. In de longen kan het bloed weer nieuw zuurstof opnemen.
Vanuit de longen stroomt het zuurstofrijke bloed naar de tweede boezem. Van daar uit stroomt het naar de tweede kamer. Deze tweede kamer bevat veel spieren en is daardoor extra sterk. Vanuit deze kamer wordt het zuurstofrijke bloed het lichaam in gepompt via de aorta (slagader).

Het in beweging krijgen van het bloed gebeurt door het samentrekken van de hartspieren. Hierdoor wordt het bloed eigenlijk naar voren gedrukt. De spieren zullen regelmatig in een vast patroon samentrekken en weer ontspannen. Hierdoor ontstaat de pompwerking.

Welke soorten AED’s zijn er te koop?

Er zijn twee soorten AED’s te koop. Volautomatische en halfautomatische uitvoeringen. Een volautomatische uitvoering geeft een schok wanneer het nodig is. Een halfautomatische uitvoering zal via spraak aangeven wanneer een schok nodig is. Vervolgens dient de gebruiker op een grote knop te drukken.

Het halfautomatische systeem heeft als voordeel dat de kans lager is dat iemand anders een schok krijgt via het slachtoffer. Wanneer iemand namelijk het slachtoffer aanraakt tijdens het toedienen van een schok, dan zal deze ook voor de hulpverlener voelbaar zijn.
Een volautomatische defibrillator worden voornamelijk gebruikt door professionele hulpverleners.

 

aed-uitleg-werking

Wat kosten AED’s gemiddeld?

De kosten voor een AED zijn niet gering. De aanschafprijs ligt gemiddeld tussen 1000,- en 2000,- euro. De prijs is afhankelijk van de kwaliteit, het type (halfautomatisch of volautomatisch) en de verpakking.
Naast de aanschafprijs moet u ook rekening houden met de onderhoudskoeten. De accu dient na circa 4 jaar vervangen te worden. De elektroden na 2 tot 3 jaar.

Let op de volgende verschillen bij het kopen van een AED:

• wel of geen CE-keurmerk
• lengte van de garantie
• IP-waarde; des te hoger deze waarde, des te beter is het bestand tegen vocht en stof
• verwachte levensduur
• kosten van nieuwe accu’s en elektroden
• verschillende extra functies

aed-kopen-bestellen-online-kast

Hoe lang gaan AED’s mee?

Meestal wordt een defibrillator nooit gebruikt. Echter zal het ongemerkt wel achteruit gaan in kwaliteit. Met name de accu zal in de loop der jaren minder energie bevatten. Dit komt doordat de vaak meerdere keren per week zichzelf zal testen. Dit gebeurd door een intern schokje. Hierdoor zal er toch energie verbruikt worden in de loop der jaren.
Mede hierdoor gaat een AED gemiddeld acht tot tien jaar mee. Het kan wel langer werken maar de betrouwbaarheid zal een stuk minder worden. Daarnaast is de omgeving van invloed op de gevoelige onderdelen. Zo zal kou of flinker warmte, trillingen of een hoge luchtvochtigheid zorgen voor een kortere levensduur.

De accu gaat echter maar 4 jaar mee. Deze kan eenvoudig vervangen worden. De elektroden dienen elke 2 tot 3 jaar vervangen te worden. Reparaties worden niet vaak uitgevoerd. Ook het opladen van de accu is voor de gebruiker niet mogelijk.

Waar kan je een AED kopen?

Met name via internet en in bepaalde zorgwinkels kan je een AED kopen. Let er bij het kopen opdat de defibrillator een keurmerk heeft en de aanbieden u garantie biedt. Via de onderstaande afbeelding vindt u een goede leverancier van AED’s.

Tip: wilt u een AED aanschaffen maar zijn de kosten een probleem? Soms willen bedrijven, de gemeente of Rotaryclubs u wel financieel ondersteunen bij de aanschaf.

Op welke plek een AED plaatsen?

Wanneer het apparaat binnen wordt opgehangen, is een centrale plek te adviseren. Bijvoorbeeld achter de balie van de receptie of kassa. Of in de kantine, centrale hal of de ingang. Bij binnen plaatsing is het voldoende om de defibrillator in de bijgeleverde tas te bewaren. Het is verder verstandig om een bordje op te hangen zodat de locatie extra duidelijk is in geval van paniek.

Wordt het apparaat buiten geplaatst? Dan is een speciale kast nodig. Deze beschermt het apparaat tegen vocht, stof en diefstal. Er kan worden gekozen voor een open of gesloten kast. Bijvoorbeeld door middel van een codeslot.
Ook bij buiten plaatsing is een centrale plek verstandig. Bijvoorbeeld in het midden van een woonwijk of industrieterrein. Denk ook hier weer om een goede zichtbaarheid.

Uw AED aanmelden bij de stichting Nederland HartVeilig

Sinds enkele jaren zet de stichting HartVeilig zich in Nederland in om het aantal dodelijke slachtoffers van hartstilstanden te verlagen. Dit wordt geprobeerd door mensen een reanimatiecursus aan te bieden.
Daarnaast is er een app die is gekoppeld aan de meldkamer. Wanneer er melding wordt gedaan van een hartfalen via het noodnummer 112, worden er standaard twee ambulances en de politie gealarmeerd. Maar sinds enkele jaren worden ook de vrijwilligers van HartVeilig uit de directe omgeving gealarmeerd via een app. Een deel van de vrijwilligers wordt naar de patiënt gestuurd en een deel naar de dichtstbijzijnde AED.

Om de overlevingskans bij hartfalen te vergroten, kunt u ook uw AED aanmelden bij de app van de stichting Nederland HartVeilig.

 

Een AED ook voor kinderen en baby’s gebruiken?

In principe is een gewone AED geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Is er echter geen speciale uitvoering voor handen? Dan kunt u het toch gewoon gaan gebruiken. Een wat te hoge schok is beter dan helemaal geen schok toedienen wanneer het wel nodig is.
Sommige uitvoeringen hebben speciale kinder-connectoren (stickers) in de tas zitten. Dit zou u even kort kunnen controleren voor het gebruiken. Deze kinderelektroden zorgen namelijk dat het kind een minder sterke schok krijgt.

Mag iedereen een AED gebruiken?

Ja, je hoeft niet perse een cursus te hebben gevolgd. De bediening is der mate eenvoudig dat vrijwel iedereen het kan gebruiken. Daarnaast spreekt de defibrillator hardop uit wat u stap voor stap moet doen. Zo leidt het apparaat u door de noodsituatie tot de ambulance ter plaatse is.
Ook de centralist van de 112-meldkamer zal u kunnen helpen tijdens de reanimatie. Bent u alleen, dan kunt u uw telefoon op de luidspreker-functie zetten zodat u de centralist kunt horen en ondertussen kunt handelen.

Een reanimatie gaat letterlijke om seconden en minuten. Handel dus geconcentreerd en snel. Iets proberen is beter dan niets doen. In principe kunt u dus weinig fout doen.

 

Wanneer mag ik niet reanimeren?

In principe mag u altijd reanimeren. Denk daarbij wel om uw eigen veiligheid. Bent u bijvoorbeeld in de buurt van een brand of ander acuut gevaar, verplaats dan eerst snel het slachtoffer.
Verder kan het gebeuren dat het slachtoffer een reanimeer-mij-niet penning heeft. Dit is een halsketting dat aangeeft dat de persoon liever niet gereanimeerd wordt. Mensen kunnen hier voor kiezen door bijvoorbeeld een hoge leeftijd of ernstige ziekte.